Udostępnij
11 marca 2021 r. oraz 17 maja 2021 roku w Wyższej Szkole Handlowej w Radomiu w wirtualnej przestrzeni Akademickiej Pracowni Psychologiczno-Pedagogicznej gościliśmy niezwykłego prelegenta – mgr Katarzynę Strzelczyk – dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Spotkania miały formę wywiadu, który poprowadziła Koordynator powyższej Pracowni mgr Milena Durasiewicz.
Studenci aktywnie zadawali pytania jak również dzieli się swoimi przemyśleniami. Gość spotkania opowiedziała jak wygląda praca psychodietetyka, w jakich miejscach może pracować oraz z jakimi specjalistami współpracuje. Podkreślono także rolę czynników psychogennych w zmianie nawyków żywieniowych. Od zmiany sposoby myślenia należy rozpocząć proces zmiany stylu życia. W ramach warsztatu studenci poznali sposoby radzenia sobie z głodem emocjonalnym w czasie stresu oraz adaptacyjne sposoby regulacji emocji. Gość spotkania podzieliła się także swoim doświadczeniem klinicznym, omówiła także pracę z podopiecznymi z różnymi jednostkami chorobowymi, podkreślając jednocześnie rolę diety w procesie zdrowienia. Studenci mieli możliwość dopytania o rekomendowanie diety w różnych schorzeniach czy o aktualne zalecenia dietetyczne. W związku z epidemią poruszono także kwestie układu immunologicznego – jak dbać o odporność, co jeść, by wzmacniać odpowiednio organizm.
Gość spotkania z niezwykłą pasją odpowiadała na pytania studentów, pozytywna aura otoczyła wszystkich uczestników spotkania.
Koordynator Akademickiej Pracowni Psychologiczno-Pedagogicznej
mgr Milena Durasiewicz